1.Mitä tarkoitetaan varhaiskasvatussuunnitelman sisällöllisellä orientaatiolla? Tutustu Nokian varhaiskasvatussuunnitelman orientaatioihin: mitä ne ovat?.
-sisällisellä orientaatiolla tarkoitetaan suuntautumis-ja suhtautumistapoja erilaisiin ilmiöihin ja asioihin.orientaatiot muodostavat kasvattajalle tietoisuuden siitä, millaisia kokemuksia,tilanteita ja ympäristöjä heidän tulee etsiä ja luoda, jotta lasten kasvu ja kehitys etenee tasapainoisesti.
-niitä on matemaattinen,-luonnontieteellinen,-historiallis-yhteiskunnallinen,-esteettinen ja eettinen orientaatio.
2.Mitä kuuluu varhaiskasvatuksen pedagogiseen viitekehykseen? Mitä kuuluu varhaiskasvatuksen pedagogiseen viitekehykseen?
-suunnittelu, toiminnan toteutus, havannointi ja arviointi.
<3 Melina
maanantai 5. joulukuuta 2016
sunnuntai 13. marraskuuta 2016
Varhaiskasvassuunnitelmaan perehtyminen, tehtävät
1.mitkä ovat varhaiskasvatuksen keskeisiä tavoitteita?
Varhaiskasvatus on yhteiskunnallinen palvelu, jolla on monia tehtäviä. Varhaiskasvatuksen tehtävä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Varhaiskasvatus on lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä ja syrjäytymistä ehkäisevä palvelu. Varhaiskasvatuksessa opitut tiedot ja taidot vahvistavat lasten osallisuutta sekä aktiivista toimintaa yhteiskunnassa.
tavoitteet:
1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä ja hyvinvointia
2) tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista
3) toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset
4) varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö
5) turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä
6) antaa kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen, edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa
7) tunnistaa lapsen yksilöllisen tuen tarve ja järjestää tarkoituksenmukaista tukea varhaiskasvatuksessa tarpeen ilmettyä tarvittaessa monialaisessa yhteistyössä
8) kehittää lapsen yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, edistää lapsen toimimista vertaisryhmässä sekä ohjata eettisesti vastuulliseen ja kestävään toimintaan, toisten ihmisten kunnioittamiseen ja yhteiskunnan jäsenyyteen
2.
-Mitkä ovat Nokian kaupungin varhaiskasvatuksen arvot?
lapsen hyvinvointi ja tasapainoinen kehitys turvataan ottamalla huomioon lapsen yksilölliset lähtökohdat ja tarpeet, niin oppimisympäristöä luotaessa kuin toimitaa suunniteltaessa ja toteuttaessa.
-Mitä tarkoitetaan varhaiskasvatusympäristöllä ja mitkä ovat kolme varhaiskasvatusympäristön osa-aluetta?
Varhaiskasvatuksessa tavoitteena on varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö. Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, yhteisöjä, käytäntöjä, välineitä ja tarvikkeita, jotka tukevat lasten kehitystä, oppimista ja vuorovaikutusta
kolme osa-aluetta:
-fyysinen
-psyykkinen
-sosiaalinen
-mitä sisältyy arjen pedagogiikkaan?
Varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa ja sen toteuttamista kuvaa kokonaisvaltaisuus. Tavoitteena on edistää lasten oppimista ja hyvinvointia sekä laaja-alaista osaamista. Pedagoginen toiminta toteutuu lasten ja henkilöstön välisessä vuorovaikutuksessa ja yhteisessä toiminnassa. Lasten omaehtoinen, henkilöstön ja lasten yhdessä ideoima sekä henkilöstön johdolla suunniteltu toiminta täydentävät toisiaan. Varhaiskasvatuksen pedagoginen toiminta läpäisee kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuuden.
<3Melina
keskiviikko 5. lokakuuta 2016
Turvallinen leikkiympäristö
Kuvassa siis ensimmäisenä vasemmalla on hieman isoimmille lapsille suunnattu kiipeilyteline.Itse sanoin tuota pienempänä aina spidermantelineeksi, koska se muistutti spiderman verkkoa. Oikealla on jousikeinuhevonen ja takan löytyy vielä hiekkalaatikko joka on hieman huonossa kunnossa. Keskimmäisessä kuvassa on kiipeilyteline jossa on liukumäki, tämä on sitten taas pienimmille lapsille suunnattu. Viimeisessä kuvassa on keinut, jossa on yksi normaalikeinu ja vauvakeinu
Turvallinen leikkiymäristö pitää olla lapsille suunnattu,helppokäyttöinen sekä harmiton ja vaaraton. Lapsilla pitää olla se tunne että he saavat leikkiä täällä vapaasti eikä tarvitsisi kysyä että saako tällä leikkiä tms.
Sellainen olisi hyvä, että leikkikentällä tai puistossa olisi yhteisiä hiekkaleluja jotka ovat siellä aina, jotta kaikki saisivat leikkiä, koska jotkut välillä unohtavat ottaa omat hiekkalelut mukaan, joten sitten olisi kaikille leikittävää ja puuhailtavaa.
<3Melina
maanantai 3. lokakuuta 2016
Maanantai 3.10 - kenttäpäivän havannointi tehtävä
Moikka!
Olin siis päiväkodissa havannoimassa lapsen arkea. Lapset olivat 1-3 vuotiaita. Leikin heidän kanssaan ulkona sekä sisällä ja autoin perushoidossa. Lapset olivat ihanan reippaita ja iloisia ja kaikki leikki kaikkien kanssa. Oli pari lasta jotka eivat vielä kunnolla osanneet puhua,koska olivat vielä pikkuisia ,vaan he sanoi joitakin sanoja. Lapset olivat kyllä kovia leikkimään ja juoksemaan sekä touhuamaan kaikkea. Ruokailun parissa kaikki söivät kiltisti eivätkä kiukutelleet, mutta äänekkäitä he ovat ja sotkuisia. Ruokailun jälkeen mentiin päiväunille ja sinnekkin he menivät kiltisti unileluineen. Päiväni siellä päättyi siihen, ja tykkäsin paljon tästä päivästä ja että sain nähdä kunnolla lapsen arkea. Päivältä en juurikaan oppinut mitään uutta mutta kivaa oli!
<3Melina
Olin siis päiväkodissa havannoimassa lapsen arkea. Lapset olivat 1-3 vuotiaita. Leikin heidän kanssaan ulkona sekä sisällä ja autoin perushoidossa. Lapset olivat ihanan reippaita ja iloisia ja kaikki leikki kaikkien kanssa. Oli pari lasta jotka eivat vielä kunnolla osanneet puhua,koska olivat vielä pikkuisia ,vaan he sanoi joitakin sanoja. Lapset olivat kyllä kovia leikkimään ja juoksemaan sekä touhuamaan kaikkea. Ruokailun parissa kaikki söivät kiltisti eivätkä kiukutelleet, mutta äänekkäitä he ovat ja sotkuisia. Ruokailun jälkeen mentiin päiväunille ja sinnekkin he menivät kiltisti unileluineen. Päiväni siellä päättyi siihen, ja tykkäsin paljon tästä päivästä ja että sain nähdä kunnolla lapsen arkea. Päivältä en juurikaan oppinut mitään uutta mutta kivaa oli!
<3Melina
maanantai 26. syyskuuta 2016
Lapsien oikeudet tehtävä
- . Mitkä ovat julistuksen 10 periaatetta?
- Rodusta,kielestä, sukupuolesta, ihonväristä tai uskonnosta riippuen jokaisen lapsen tulee saada nauttia kaikkia tässä julistuksessa määriteltyjä oikeuksia.
- Lapsen tulee saada nauttia erityistä suojelua ja hänellä tulee lainsäädännöllä tai muulla tavoin suoda edellytykset ruumillisesti, henkisesti, moraalisesti,sielullisesti ja ihmisarvon mukaisissa oloissa
- Lapselle tulee syntymästään lähtien olla oikeus nimeen ja kansalaisuuteen.
- Lapsen tulee saada nauttia sosiaalista turvaa. Hänen tulee saada kasvaa ja kehittyä terveenä. Lapsen ja hänen äitinsä onse vuoksi saatava erityistä hoitoa ja huolenpitoa ennen ja jälkeen synnytyksen. Lapsilla tulee olla oikeus asianmukaiseen ravintoon, asumiseen, virkistymiseen ja lääkintähuoltoon.
- Lapsen,joka onruumillisesti, henkisesti tai sosiaalisesti vajaakykyinen, tulee saada erityistä tilansa edellyttämää erkoishoitoa, -kasvatusta ja -huolenpitoa.
- Lapsi tarvitsee kehittyäkseen tasapainoiseksi yksilöksi rakautta ja ymmrtämystä.
- Lapsella on oikeus saada koulutus, jonka ainakin alkeisasteella tulee olla maksuton ja pakollinen. Hänen tulee saada koulutusta, joka edistää hänen yleissivistystään ja suo jokaiselle yhtäläisen mahdollisuuden kehittää kykyjään.
- Lapsen tulee aina ja kaikissa olosuihteissa olla ensisijalla suojelua ja apua annettaessa.
- Lasta on suojeltava kaikelta laiminlyönneiltä, julmuudelta ja väärinkäytöltä. Häntä ei missään muodossa saattaa kaupankäynnin kohteeksi.
- Lasta tulee suojella sellaisilta toiminnoilta, jotka saattavat kasvattaa hänessä taipumuksia rodulliseen, uskonnolliseen tai muunlaiseen syrjintään. häntä on kasvatettava ymmärtämykseen, suvaitsuvaisuuteen, kansojen välisen ystävyyden, rauhan ja yleismaailmallisen veljeyden hengessä.
2. Pohdi, miten nämä periaatteet näkyvät lähihoitajan työssä?
- Jokainen lähihoitajan tulee käyttää näitä periaatteita työssään, koska se on hänen työnsä tavoite/periaate.
3. Mitä mielestänne tarkoittaa lastenoikeuksien julistus?
- Lasten oikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka on kohdennettu erityisesti lapsiin.
4. Haastattele jotain lähestäsi, jolla on lapsia asian tiimoilta. Miten he kokevat lasten oikeuksien julistuksen? Miten se näkyy perheen arjessa.
- Haastattelin omaa äitiäni ja hän sanoi näin:" Lapsilla on oikeus turvalliseen ja terveelliseen elämään, mahdollistetaan lasten harrastuksia ja tuetaan lapsen päätöksiä ja lasten mielipiteiden kuuntelu sekä lapsi saa olla lapsi( esim. leikkiä kuralätäkössä jos siltä tuntuu tai yms) sekä myös Perheen kanssa yhdessä tekeminen. Ja kun lapsi kasvaa, opetellaan vastuunottamista ja opetellaa mikä on oikein ja väärin.
sunnuntai 25. syyskuuta 2016
Varhaiskasvatuksen historia, nykytilanne ja kehittämisen suuntalinjat
1.Miten,miksi ja milloin suomalainen päivähoitojärjestelmä on alkanut kehittyä?
-Päivähoitojärjestelmän muotoutumiseen ovat vaikuttaneet erilaiset yhteiskunnalliset ja ideologiset muutokset. Suomi eli sotien jälkeisenä aikana voimakasta yhteiskuntarakenteen muutoksen jälkeistä aikaa(1973). Syntyi tarve ja pula päivähoitopaikoista erityisesti Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, koska ihmiset muttivat maalta kaupunkiin. Tähän yhteiskunnaliseen tilanteeseen alkoi rakentua päivähoitojärjestelmä.
2. Millaisia yhteiskunnallisia tehtäviä päivähoitojärjestelmälle asetettiin ja miksi?
-Päivähoidolle on suuntautunut monenlaisia tehtäviä, aivan päivähoidon kehittämisen alusta alkaen. Nämä tehtävät ovat painottuneet yhteiskunnallisessa keskustelussa eri aikoina eri tavoin. Sosiaalipoliittinen-,tasa-arvo-,lapsipoliittinen-,perhepoliittinen-,työvoimapoliittinen-ja koulutuspoliittinen tehtävä.
3. Miten lasten päivähoidon lainsäädännön järjestelmä on kehittynyt ?
-Päivähoitoa ohjasi lainsäädännöllisesti köyhäintalolaki vuodesta 1923. Lastentarhat olivat vuodesta 1917 alkaen kouluhallituksen kansanopetuksen osaston alaisuudessa ja saivat toimintaansa valtioapua. Päivähoitolakia ja -asetusta on muovattu sen 40-vuotisen historian aikana useasti.
4.Miten käsitteet lasten päivähoito ja varhaiskasvatus ovat eriytyneet? Millainen merkitys niillä on nykyisin?
-Lasten päivähoito kytkeytyy hoidollisen aspektinsa kautta käsitteellisesti olennaisesti varhaiskasvatus -käsitteeseen. Päivähoito kästetään hoitojörjestelmää ja varhaiskasvatusta ja opetusta kuvaavaksi käsitteeksi.
5. Mitä tarkoitetaan käsitteillä vaehaiskasvatus ja esiopetus?
-Varhaiskasvatus tarkoittaa suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa, jolla edistetään lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista.
-Esiopetuksella tarkoitetaan kuusivuotiaille tarjottavaa maksutonta opetusta.
6. Millaista henkilöstöä(millaisella koulutustaustalla ja miksi) varhaiskasvatuksessa tekee työtä?
-Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen henkilöstöä valmistuu yliopistosta, ammattikorkeakoulusta ja toiselta asteelta (lähihoitaja).
7. Mikä on lähihoitajan rooli ja keskeinen työnkuva varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työntekijänä?
- Vastuullinen työ lasten parissa edellyttää hoidon ja kasvatuksen osaamista. Lastenhoitaja lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta.
<3 Melina
sosiaali-ja terveysalan tehtäviä
1. Mikä on sosiaali-ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja laajuus osaamispisteinä?
- 180osp
2.Millaisista eri tutkinnon osista lähihoitaja koulutus rakentuu? Mitä ovat osaamispisteinä näiden tutkinnon osien laajuudet?
-pakolliset ammatilliset tutkinon osat:
kasvun tukeminen ja ohjaus 20osp
hoito ja huolenpito 30osp
kuntoutumisen tukeminen 20osp
-valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat:
Nokialla lähihoitaja kotitaloustaitojen osaajana 15osp
-osaamisala 5osp
-vapaasti valittavat tutkinnon osat 10osp
-yhteiset tutkinnon osat 35 osp
3.Lähihoitajakoulutus aloitettiin 19990-luvun alussa uutena sosiaali-ja terveysalan perustutkintokoulutuksena. Samalla lakkautettiin 10 aikaisempaa sosiaali-tai terveysalan toisen asteen tutkintoa. Miksi näin tehtiin?
-Sosiaali-ja terveysalan perustutkinnon suunnittelu aloitetttiin 1990-luvun alussa kuntien keskusjärjestön aloitteesta. Uudellalaaja-alaisella perustutkinnolla pyrittiin vastaamaan väestön muuttuneisiin palvelutarpeisiin ja uudistamaan rakenteiltaan ja työkäytännöiltään sillon jäukkää, pääosin julkista sosiaali-ja terveydenhuoltoa.
4.
-STM = sosiaali-ja terveysministeriö; on sosiaali-ja terveyspolitiikan suunnittelusta,ohjauksesta ja toimeenpanosta vastaava ministeriö
-THL = terveden ja hyvinvoinnin laitos;väestön hvinvoinnin ja terveyden edistäminen, sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäiseminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen
-VALVIRA = sosiaali-ja terveysalan lupa-ja valvontavirasto;ohjaa,valvoo ja hoitaa lupahallintoa Suomen sosiaali-ja terveydenhuollossa
-AVI = aluehallintovirasto; hoitaa Suomen lainsäädännön, toimeenpano,-ohjaus-ja valvontatehtäviä
<3 melina
tiistai 6. syyskuuta 2016
vauvakuvis, kasvun tukeminen ja ohjaus
Moikka!
Nyt lähtee mun ensimmäinen blogi kirjoitus ja tämä liittyy eliseen kenttäpäivään.
Eli olin eilen siis nokian mammat ry:n tekemässä vauvakuviksessa mukana tekemässä ja auttamassa.
teemme siis heidän kanssaan yhteistyötä. Mukana minun kanssani oli 10 muuta opiskelijaan luokastani.'
Aluksi laitoimme askartelu- ja kuvistavarat paikoilleen ja suunnittelimme että mihin järjestykseen kaikki laittaisi, että lapsien oli helppo mennä tekemään sitä mitä eniten halusi. Odottelimme sitten lapsia ja kun niitä saapui autoimme heitä maalailemaan, piirtämään ja itsekkin sitten piirtelin ja maalasin lapsien kanssa.Oli oikein mukavaa ja kivaa. Opin myös uusia maalaus juttuja . Lapsia oli myös loistava määrä että vähän isompia sekä pikkuisempia.
<3 melina
Nyt lähtee mun ensimmäinen blogi kirjoitus ja tämä liittyy eliseen kenttäpäivään.
Eli olin eilen siis nokian mammat ry:n tekemässä vauvakuviksessa mukana tekemässä ja auttamassa.
teemme siis heidän kanssaan yhteistyötä. Mukana minun kanssani oli 10 muuta opiskelijaan luokastani.'
Aluksi laitoimme askartelu- ja kuvistavarat paikoilleen ja suunnittelimme että mihin järjestykseen kaikki laittaisi, että lapsien oli helppo mennä tekemään sitä mitä eniten halusi. Odottelimme sitten lapsia ja kun niitä saapui autoimme heitä maalailemaan, piirtämään ja itsekkin sitten piirtelin ja maalasin lapsien kanssa.Oli oikein mukavaa ja kivaa. Opin myös uusia maalaus juttuja . Lapsia oli myös loistava määrä että vähän isompia sekä pikkuisempia.
<3 melina
tiistai 16. elokuuta 2016
heippa!
Moikka!
olen 15-vuotias,pian 16 ja olen juuri aloittanut lähihoitaja opiskelut Nokialla. Olen positiivinen ja iloinen sekä tykkään paljon urheilla. En harrasta mitään, mutta käyn salilla ja lenkkeilen. Olen harrastanut aiemmin voimistelua,jalkapalloa ja tanssia. Rupean pitämään blogia kouluni kautta ja täältä näkee kaikkea mitä opiskelen ja kirjoittelen täällä siihen liittyen.:)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)